babeczki,
W mojej wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego, ponieważ:
Nadzienie:
- ulubiony dżem :)
Wykonanie:
1. Zaczyn:
Drożdże rozpuszczamy w mleku i odstawiamy w ciepłym miejscu na ok. 15 min.
2. Do zaczynu dodajemy mąkę, żółtka jaj, cukier oraz olej rzepakowy.
Wszystko mieszamy i wyrabiamy ciasto. Następnie odstawiamy je pod przykryciem i w ciepłym miejscu, na ok. 1,5 godziny.
3. Ciasto dzielimy na 10 części po około 50 gram.
Formujemy kulki, spłaszczamy ich środek, w który nakładamy dżem i zawijamy.
4. Tak przygotowane kulki wkładamy łączeniem do dołu w formę do babeczek.
Opcjonalnie: pozostawiamy znów do wyrośnięcia, około 30-40 minut.
6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 20-23 minuty.
7. Polewa:
Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej (garnek z czekoladą wkładamy do większego garnka z wrzącą wodą), zdejmujemy z ognia, dodajemy kremówkę, mieszamy.
Inny prostszy sposób, to lekkie podgrzewanie czekolady, jej mieszanie i dodawanie ciepłego mleka lub wody.
8. Smarujemy górę roztopioną czekoladą, możemy je również ozdobić kruszonką, lub czymś innym wedle własnego uznania.
Babeczki drożdżowe z olejem rzepakowym
Jeśli szukacie prostego pomysłu na Wielkanocne danie, które przypadnie każdemu do gustu, to babeczki drożdżowe z olejem rzepakowym będą idealne. Mięciutkie drożdżowe ciasto wypełnione ulubionym dżemem zauroczy każdego.
- zawiera on nienasycone kwasy tłuszczowe, które dbają o prawidłową pracę naszego serca, nerek, funkcjonowanie układu krwionośnego oraz kondycję skóry;
- zawiera duże ilości witaminy E i K oraz prowitaminy A, które dbają o nasz zdrowy wygląd, krzepliwość krwi oraz wzrok;
- jako bogate źródło kwasu omega-3 wspiera także funkcjonowanie i rozwój mózgu.
Składniki:
Ciasto:
- 230 g mąki tortowej (lub pszennej),
- 14 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży suchych,
- 125 ml mleka,
- 2 duże żółtka,
- 50 g cukru,
- 10 łyżeczek oleju rzepakowego,
- 16 g cukru waniliowego.
Nadzienie:
- ulubiony dżem :)
Polewa:
- 150 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej),
- 50 g masła,
- 2 łyżki śmietany kremówki.
- 50 g masła,
- 2 łyżki śmietany kremówki.

1. Zaczyn:
Drożdże rozpuszczamy w mleku i odstawiamy w ciepłym miejscu na ok. 15 min.
2. Do zaczynu dodajemy mąkę, żółtka jaj, cukier oraz olej rzepakowy.
Wszystko mieszamy i wyrabiamy ciasto. Następnie odstawiamy je pod przykryciem i w ciepłym miejscu, na ok. 1,5 godziny.
3. Ciasto dzielimy na 10 części po około 50 gram.
Formujemy kulki, spłaszczamy ich środek, w który nakładamy dżem i zawijamy.
4. Tak przygotowane kulki wkładamy łączeniem do dołu w formę do babeczek.
Opcjonalnie: pozostawiamy znów do wyrośnięcia, około 30-40 minut.
6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 20-23 minuty.

Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej (garnek z czekoladą wkładamy do większego garnka z wrzącą wodą), zdejmujemy z ognia, dodajemy kremówkę, mieszamy.
Inny prostszy sposób, to lekkie podgrzewanie czekolady, jej mieszanie i dodawanie ciepłego mleka lub wody.
8. Smarujemy górę roztopioną czekoladą, możemy je również ozdobić kruszonką, lub czymś innym wedle własnego uznania.
0 komentarze: