biszkopt,

Owocowy biszkopt z olejem rzepakowym

maja 11, 2016 Barbara Gnyp 0 Comments


 Wiosna zawitaÅ‚a za oknami, wiÄ™c i w naszej kuchni powinno znaleźć siÄ™ coÅ› wiosennego. Jako, że jestem wielbicielkÄ… ciast, postanowiÅ‚am upiec biszkopt z truskawkami. Niestety jeszcze nie moje wÅ‚asne, ale już niedÅ‚ugo :)



Biszkopt zawiera w składzie olej rzepakowy.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego warto go włączyć do swojej diety. Sterole roślinne hamują wchłanianie cholesterolu, a witamina E dba o nasz wzrok i mięśnie. Samo dobro :)








OWOCOWY BISZKOPT Z OLEJEM RZEPAKOWYM
 

 SkÅ‚adniki:

  • 4 jajka (biaÅ‚ka i żółtka oddzielnie)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego (125 ml)
  • 1,5 szklanki mÄ…ki pszennej
  • 1,5 Å‚yżeczki proszku do pieczenia
  • 1 Å‚yżeczka ekstraktu waniliowego
  • 500 g owoców - ja użyÅ‚am truskawek
  • opcjonalnie cukier puder do oprószenia




Sposób przygotowania:

1. MÄ…kÄ™ wsypujemy do miski i przesiewamy z proszkiem do pieczenia.


2. W drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy łyżka po łyżce cukier. Powstaje gęsta i błyszcząca piana. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy do ich połączenia. Do takiej masy wlewamy powoli olej, stale miksując. Dodajemy wanilię. Ubijamy.


3. Do przygotowanej masy wsypujemy mąkę z proszkiem. Mieszamy delikatnie łyżką do połączenia.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto i wyrównujemy.


4. Na górę masy kładziemy owoce. Wciskamy je lekko do środka. Ciasto pieczemy w temperaturze około 175ºC przez około 40-60 minut lub do tzw. suchego patyczka.


Ciasto jest proste, pachnące, mięciutkie - idealne na wiosnę :)

You Might Also Like

0 komentarze: